wtorek, 8 sierpnia 2017

Placki z cukini z ziemniakami i siemieniem lnianym

Składniki:
  • 1 cukinia
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 łyżka Siemienia lnianego w proszku
  • 3 łyżki wody
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia 
Dodatkowo:
  • Miska
  • Tarka do warzyw
  • Obieraczka do warzyw lub nożyk
  • Patelnia
  • Łyżka 
  • Łopatka silikonowa

Krok po kroku:
  1. W kubeczku mieszamy sproszkowane siemię lniane z wodą i czekamy, aż napęcznieje.
  2. Cukinię dokładnie myjemy, ziemniaki obieramy z skórki i myjemy.
  3. W misce warzywa ścieramy na tarce o małych oczkach.
  4. Starte warzywa posypujemy odrobiną soli, dzięki czemu z naszych warzyw wypłyną soki.
  5. W sitku odcedzamy sok z startych warzyw.
  6. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Patelnię mocno rozgrzewamy i na odrobinie oleju smażymy placki, z obu stron, na złocisty kolor. Na jeden placek dajemy jedną łyżkę warzyw.
  8. Usmażone placki kładziemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu,
  9. Podajemy z śmietaną lub tzatzykami.
  10. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz