- 1 cukinia
- 3 duże ziemniaki
- 1 łyżka Siemienia lnianego w proszku
- 3 łyżki wody
- Sól, pieprz
- Olej do smażenia
Dodatkowo:
Krok po kroku:
- W kubeczku mieszamy sproszkowane siemię lniane z wodą i czekamy, aż napęcznieje.
- Cukinię dokładnie myjemy, ziemniaki obieramy z skórki i myjemy.
- W misce warzywa ścieramy na tarce o małych oczkach.
- Starte warzywa posypujemy odrobiną soli, dzięki czemu z naszych warzyw wypłyną soki.
- W sitku odcedzamy sok z startych warzyw.
- Całość doprawiamy solą i pieprzem.
- Patelnię mocno rozgrzewamy i na odrobinie oleju smażymy placki, z obu stron, na złocisty kolor. Na jeden placek dajemy jedną łyżkę warzyw.
- Usmażone placki kładziemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu,
- Podajemy z śmietaną lub tzatzykami.
- Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz