środa, 27 września 2017

Brownie z cukinią


porcji: 8 poziom: łatwy czas: 75 min.

Składniki:

  • 450 g potartej na grubych oczkach cukinii
  • 100 g masła
  • 150 g cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g kakao
  • 150 g posiekanej czekolady
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia przesiej i odstaw.
2. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. 
3. Dodawaj po jednym jajku, aż całkowicie się połączy z masą.
4. Następnie dodaj powoli olej i ciągle ucieraj.
5. Kolejno wsyp suche składniki na przemian z jogurtem i wymieszaj szpatułką.
6. Na koniec dodaj czekoladę i cukinię i ponownie połącz za pomocą szpatułki.
7. Piecz w foremce 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 160 stopni przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Można podawać polukrowane bądź posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. brownie samo w sobie ciezkie i wilgotne, a tu jeszcze cukinia... ale to musi byc nieziemskie :)

    OdpowiedzUsuń