porcji: 8 poziom: łatwy czas: 75 min.
Składniki:
- 450 g potartej na grubych oczkach cukinii
- 100 g masła
- 150 g cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g kakao
- 150 g posiekanej czekolady
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia przesiej i odstaw.
2. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
3. Dodawaj po jednym jajku, aż całkowicie się połączy z masą.
4. Następnie dodaj powoli olej i ciągle ucieraj.
5. Kolejno wsyp suche składniki na przemian z jogurtem i wymieszaj szpatułką.
6. Na koniec dodaj czekoladę i cukinię i ponownie połącz za pomocą szpatułki.
7. Piecz w foremce 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 160 stopni przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Można podawać polukrowane bądź posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
brownie samo w sobie ciezkie i wilgotne, a tu jeszcze cukinia... ale to musi byc nieziemskie :)
OdpowiedzUsuń