czas: ilość: 4 poziom: łatwy
Składniki:
Bezy:
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
- szczypta soli
Krem:
- 200 g schłodzonej śmietany 30% lub 36%
- 100 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki brązowego cukru lub jasnego
Dodatkowo:
- Mikser z misą
- Sitko
- Łyżeczka
- Szpatułka silikonowa
- Blacha
- Papier do pieczenia
- Patelnia
- Jajka sparzamy wrzątkiem.
- Oddzielamy białka od żółtek i w misie ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę.
- Po ubiciu białek dodajemy kolejno po łyżce cukru. Kolejną porcję cukru dodajemy, gdy poprzednia się zatraci w białku.
- Na koniec dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i ocet, i dalej ubijamy.
- Na papierze do pieczenia rysujemy kółka i wykładamy białka za pomocą szpatułki silikonowej. Delikatnie spłaszczamy białka.
- Bezy suszymy w piekarniku nagrzanym do 100 st C ok 1 godziny. Zostawiamy w zamkniętym piekarniku do ostudzenia. Jeśli twoje bezy robią się brązowe koniecznie zmniejsz temperaturę. Bezy powinny się wysuszyć a nie zarumienić.
Krem:
- Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Ale uważajmy, aby nie przebić śmietany, bo powstanie masło.
- Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i dalej ubijamy.
- Dodajemy 1 łyżkę przesianego cukru pudru i dalej chwilę miksujemy.
Karmel:
- Cukier wsypujemy na patelnię i na średnim ogniu trzymamy tak długo, aż cukier się rozpuści. Uważaj, aby cukier się nie przypalił, bo karmel będzie gorzki i zepsuje nam smak deseru. Uważaj, żeby nie mieszać, nie potrząsać patelnią. Cukier sam się rozpuści.
Sposób podania:
Na ostudzone bezy skraplamy za pomocą łyżeczki domowy karmel. Następnie wykładamy przygotowany krem.
Jak przygotować anielskie karmelowe włosy? Za pomocą łyżeczki. A mianowicie do patelni z świeżo przygotowanym karmelem wkładamy łyżeczkę i przeciągamy karmel. Powstają wtedy karmelowe nitki czyli anielskie włosy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz