poniedziałek, 9 października 2017

Zupa z pieczonej dyni z curry

liczba porcji: 4               czas: 30 min         poziom: łatwy

 

     Składniki:
 
  • 1 l bulionu
  • 1kg dyni z skórą
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz, curry, kurkuma
  • olej z pestek dyni, ryż, kiełki


Krok po kroku:
  1. Dynię wraz z skórą kroimy w plastry. Wyciągamy gniazda z pestkami.
  2. Cebulę oraz czosnek w łupinach kroimy na pół.
  3. Marchew szorujemy i kroimy na pół.
  4. Całość warzyw wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 40 min, aż dynia będzie miękka. Aby to sprawdzić nakłuwamy widelcem dynie i jeśli schodzi bez problemu z widelca to znaczy, że jest gotowa. Studzimy. Ściągamy skórkę z dyni, cebuli, czosnku i marchewki.
  5. W garnku zagotowujemy bulion. Dodajemy upieczone warzywa i chwile gotujemy. Blendujemy za pomocą blendera na gładką masę.
  6. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy curry, kurkumę i chilli.
  7. Podajemy z ugotowanym ryżem, kiełkami i pokrojoną dynią. Skraplamy olejem z pestek dyni.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz