liczba porcji: 4 czas: 30 min poziom: łatwy
Składniki:
- 1 l bulionu
- 1kg dyni z skórą
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- Sól, pieprz, curry, kurkuma
- olej z pestek dyni, ryż, kiełki
Krok po kroku:
- Dynię wraz z skórą kroimy w plastry. Wyciągamy gniazda z pestkami.
- Cebulę oraz czosnek w łupinach kroimy na pół.
- Marchew szorujemy i kroimy na pół.
- Całość warzyw wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 40 min, aż dynia będzie miękka. Aby to sprawdzić nakłuwamy widelcem dynie i jeśli schodzi bez problemu z widelca to znaczy, że jest gotowa. Studzimy. Ściągamy skórkę z dyni, cebuli, czosnku i marchewki.
- W garnku zagotowujemy bulion. Dodajemy upieczone warzywa i chwile gotujemy. Blendujemy za pomocą blendera na gładką masę.
- Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy curry, kurkumę i chilli.
- Podajemy z ugotowanym ryżem, kiełkami i pokrojoną dynią. Skraplamy olejem z pestek dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz