niedziela, 3 grudnia 2017

Wytrawne muffiny z kukurydzą i szynką.

Składniki:
  • 1 puszka kukurydzy
  • 100 g szynki
  • 300 g mąki 
  • 250 ml maślanki
  • 200 g  sera 
  • 75 ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki papryki w proszku
Dodatkowo:
  • Foremka na muffiny + papilotki
  • Piekarnik nagrzany do 200 st C z funkcją góra-dół
  • Szpatułka
  • Sitko
  • Nóż
Krok po kroku:
  1. Kukurydzę odcedzamy z zalewy.
  2. Szynkę kroimy w kostkę.
  3. Jajka sparzamy wrzątkiem, aby uniknąć salmonelli.
  4. Mąkę przesiewamy przez sito.
  5. W pierwszej misce mieszamy składniki suche: mąkę, sól, proszek do pieczenia, paprykę w proszku.
  6. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: jajka, maślankę, olej.
  7. Składniki suche dodajemy do mokrych i dodatkowo kukurydzę z szynką i serem, a następnie chwilę mieszamy tylko do połączenia się składników.
  8. Piekarnik nagrzewamy do 200 st C z funkcją grzania góra-dół.
  9. Jeśli mamy foremkę na muffiny metalową to wykładamy ja papilotkami, a jeśli jest silikonowa to nie ma takiej potrzeby. Do foremki wykładamy ciasto i pieczemy ok 35 min.
Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Chodza za mna już chyba ze dwa lata!
    Trzeba będzie się za nie zabrać, bo widzę, że warto...
    :)

    OdpowiedzUsuń