- Filet ze świeżej ryby, ok 500 g
- 1 szklanka orzechów, ulubionych
- 1 szklanka amarantusa
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- Sok z cytryny
- Nać pietruszki
- Sól, pieprz
Dodatkowo:
- 2 pojemniki/talerze
- Blender z misą
- Nóż
- Deska
- Ręczniki papierowe
- Widelec
- Tłuczek lub wałek
- Piekarnik nagrzany do 180 st C z funkcją grzania góra-dół
- Jeśli mamy zamrożoną rybę, to ją odmrażamy. Rybę myjemy, usuwamy ości i odsączamy z nadmiaru wody. Dzielimy na mniejsze kawałki.
- Do blendera wkładamy rybę, sok z cytryny, poszatkowaną nać pietruszki, jedno jajo, bułkę tartą, sól i pieprz. Całość miksujemy na gładką masę.
- W misce rozbełtujemy jajo. A w drugiej wsypujemy amarantus oraz zmielone orzechy.
- Z masy rybnej za pomocą wilgotnych dłoni lepimy paluszki. Następnie moczymy w jajku i obtaczamy w mieszance amarantusowo-orzechowej.
- Tak przygotowane paluszki rybne skrapiamy tłuszczem, aby panierka była delikatna i wilgotna, a nie chrupka i wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
- Do nagrzanego do 180 st C piekarnika z funkcją grzania góra-dół wkładamy rybę i pieczemy ok 20 min, aż panierka będzie złocista.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz