poniedziałek, 5 marca 2018

Paluszki rybne w amarantusowo-orzechowej panierce

Składniki:
  • Filet ze świeżej ryby, ok 500 g
  • 1 szklanka orzechów, ulubionych
  • 1 szklanka amarantusa
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Sok z cytryny
  • Nać pietruszki
  • Sól, pieprz
Dodatkowo:
  • 2 pojemniki/talerze
  • Blender z misą
  • Nóż
  • Deska
  • Ręczniki papierowe
  • Widelec
  • Tłuczek lub wałek 
  • Piekarnik nagrzany do 180 st C z funkcją grzania góra-dół

Krok po kroku:
  1. Jeśli mamy zamrożoną rybę, to ją odmrażamy. Rybę myjemy, usuwamy ości i odsączamy z nadmiaru wody. Dzielimy na mniejsze kawałki. 
  2. Do blendera wkładamy rybę, sok z cytryny, poszatkowaną nać pietruszki, jedno jajo, bułkę tartą, sól i pieprz. Całość miksujemy na gładką masę.
  3. W misce rozbełtujemy jajo. A w drugiej wsypujemy amarantus oraz zmielone orzechy.
  4. Z masy rybnej za pomocą wilgotnych dłoni lepimy paluszki. Następnie moczymy w jajku i obtaczamy w mieszance amarantusowo-orzechowej.
  5. Tak przygotowane paluszki rybne skrapiamy tłuszczem, aby panierka była delikatna i wilgotna, a nie chrupka i wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
  6. Do nagrzanego do 180 st C piekarnika z funkcją grzania góra-dół wkładamy rybę i pieczemy ok 20 min, aż panierka będzie złocista.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz