Lubię zajadać się słodyczami, ale nie koniecznie tymi ze sklepowych półek. Chociaż można znaleźć coraz więcej batonów z "zdrowym składem", które są przygotowywane na bazie daktyli lub śliwek suszonych. Tym razem podstawową bazą są płatki owsiane i masło orzechowe. Do tego dorzuciłam ulubione bakalie, w moim przypadku rodzynki i suszona żurawina.
A czy Ty lubisz takie batony? Jakie są Twoje ulubione bakalie?
czas: 80 min ilość: 12 szt. poziom: łatwy
Składniki:- 200 g masła orzechowego
- 200 g płatków owsianych
- 100 ml mleka
- garść rodzynek
- garść ulubionych bakalii - opcjonalnie
Dodatkowo:
- Miska
- Łyżka
- Foremka silikonowa typu keksówka
Krok po kroku:
- Płynne masło orzechowe mieszamy z płatkami owsianymi tak aby wszystko było dokładnie ze sobą oblepione.
- Dodajemy bakalie i mleko. Całość dokładnie mieszamy.
- Gotową masę przekładamy do keksówki i chłodzimy co najmniej 60 min w lodówce.
- Po schłodzeniu batony kroimy i zajadamy :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz