czwartek, 17 maja 2018

Owsiane batony z masłem orzechowym

Lubię zajadać się słodyczami, ale nie koniecznie tymi ze sklepowych półek. Chociaż można znaleźć coraz więcej batonów z "zdrowym składem", które są przygotowywane na bazie daktyli lub śliwek suszonych. Tym razem podstawową bazą są płatki owsiane i masło orzechowe. Do tego dorzuciłam ulubione bakalie, w moim przypadku rodzynki i suszona żurawina.
A czy Ty lubisz takie batony? Jakie są Twoje ulubione bakalie?


czas: 80 min         ilość: 12 szt.         poziom: łatwy
Składniki:
  • 200 g masła orzechowego
  • 200 g płatków owsianych
  • 100 ml mleka
  • garść rodzynek
  • garść ulubionych bakalii - opcjonalnie
Dodatkowo:
  • Miska
  • Łyżka
  • Foremka silikonowa typu keksówka
Krok po kroku:
  1. Płynne masło orzechowe mieszamy z płatkami owsianymi tak aby wszystko było dokładnie ze sobą oblepione.
  2. Dodajemy bakalie i mleko. Całość dokładnie mieszamy.
  3. Gotową masę przekładamy do keksówki i chłodzimy co najmniej 60 min w lodówce.
  4. Po schłodzeniu batony kroimy i zajadamy :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz