- 1 pęczek młodej botwinki z buraczkami
- 1 cebula
- 100 g kaszy
- 500 ml bulionu
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- Garnek z pokrywką
- Deska
- Nożyk lub obieraczka do warzyw
- Nóż
- Głęboka patelnia z pokrywką
- Silikonowa łopatka
- Bulion podgrzewamy, aby był gorący.
- Botwinkę dokładnie myjemy, a buraczki obieramy. Liście drobno szatkujemy, a buraczki kroimy w plasterki.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę, którą zeszklimy. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażamy.
- Dodajemy bulion, buraczki i marchewkę, a także surową kaszę. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu tak długo, aż kasza będzie miękka.
- Na koniec dodajemy drobno poszatkowane liście botwinki i jeszcze gotujemy 2 min.
Sposób podania:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz