wtorek, 22 maja 2018

Wiosenne kaszotto z botwinką

Składniki:
  • 1 pęczek młodej botwinki z buraczkami
  • 1 cebula
  • 100 g kaszy
  • 500 ml bulionu
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
  • Garnek z pokrywką
  • Deska
  • Nożyk lub obieraczka do warzyw
  • Nóż
  • Głęboka patelnia z pokrywką
  • Silikonowa łopatka
Krok po kroku:
  1. Bulion podgrzewamy, aby był gorący.
  2. Botwinkę dokładnie myjemy, a buraczki obieramy. Liście drobno szatkujemy, a buraczki kroimy w plasterki.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  4. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę, którą zeszklimy. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażamy.
  5. Dodajemy bulion, buraczki i marchewkę, a także surową kaszę. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu tak długo, aż kasza będzie miękka.
  6. Na koniec dodajemy drobno poszatkowane liście botwinki i jeszcze gotujemy 2 min.
Sposób podania:
Kaszotto wykładamy na głęboki talerz i ozdabiamy świeżym koperkiem. Możesz dodatkowo podać ser typu feta lub awokado.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz