poniedziałek, 7 maja 2018

Zupa krem z pieczonej papryki z Zottarellą

Zostałam ambasadorką marki Zott. Miałam wypróbować ser mozzarellę "Zottarella". Już od dłuższego czasu miałam w planach przygotować zupę z pieczonej papryki i pomidorów. Pomyślałam, że idealnym dodatkiem będzie właśnie mozzarella. Dzień wcześniej upiekłam w piekarniku papryki, więc następnego dnia nie miałam zbyt wiele pracy przy gotowaniu zupy. Pamiętajcie, że warto przygotować więcej papryki i zrobić pyszne pasty kanapkowe. Ale na ten temat już wkrótce ;-) Wracając do zupy. Pieczona papryka nadała zupie wyrazisty smak, który podbił jeszcze bardziej koncentrat pomidorowy i słodka papryka wędzona w proszku. Zupę podałam z mozzarellą i pietruszką z ogródka :) A Ty z czym lubisz jadać mozzarellę?

Składniki:
  • 2 papryki
  • 2 pomidory
  • Mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1l bulionu
  • Garść pietruszki
  • Sól, pieprz, papryka słodka wędzona
  • mozzarella Zott "Zottarella"


Dodatkowo:
  • Piekarnik nagrzany do 150 st C z funkcją termoobiegu
  • Naczynie żaroodporne
  • Rękaw foliowy
  • Blacha z piekarnika
  • Garnek
  • Deska
  • Nóż
  • Mały garnuszek
  • Łopatka silikonowa
Krok po kroku:
  1. Piekarnik nagrzej do 150 st C z funkcją grzania góra-dół.
  2. Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, nakłuj widelcem skórkę  i skropl oliwą. Przełóż do naczynia żaroodpornego skórką na wierzch. Piecz ok 50 min, aż skórka będzie zarumieniona. Wyciągnij z piekarnika. Jeszcze gorące papryki przełóż do rękawa foliowego i zamknij szczelnie. Trzymaj tam papryki, aż do ostudzenia. Wyjmij papryki z rękawa i obierz skórkę. Gdy papryki będą chłodne będzie łatwiej ściągnąć skórkę.
  3. W małym garnuszku zagotuj wodę. Skórę pomidorów ponacinaj w kilku miejscach, gdy woda się zagotuje włóż pomidory i trzymaj chwilkę, aż będziesz widziała, że skórka odchodzi. Obierz pomidory ze skórki.
  4. Paprykę i pomidory pokrój w kostkę.
  5. Cebulę obierz z łupin i pokrój w kostkę. 
  6. W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju i cebulkę podsmaż na złocisty kolor. Dodaj paprykę i pomidory i chwilę podsmaż. Dolej bulion, dodaj pietruszkę i mały słoik koncentratu pomidorowego. Całość zagotuj i zmniejsz ogień. Niech zupa gotuje się, aż pomidory będą miękkie. Na koniec zupę dopraw słodką papryką, solą i pieprzem do smaku. Całość zblenduj na gładki krem.
Sposób podania:
  1. Do miski wlej zupę i dodaj kawałki mozzarelli oraz świeżą pietruszkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz