sobota, 2 czerwca 2018

Pasta z bobem

Wiosna w pełni! Kocham ten czas...świeże owoce i warzywa. Wszędzie królują truskawki, jednak my was zachęcamy także do jedzenia warzyw. Tym razem proponujemy bób. Można go zajadać tak po prostu ugotowanego, polanego masłem i czosnkiem lub w postaci pasty na kanapki :) Dlatego zapraszamy was na bardzo szybką w przygotowaniu pastę. Wystarczy bób, jogurt, czosnek i sok z cytryny. A do tego domowe pieczywo i śniadanie gotowe :) A ty jak zajadasz bób?


Składniki: 
  • 200 g bobu ugotowanego i obranego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
  • Parowar lub garnek z pokrywką
  • Praska do czosnku
  • Łyżka
  • Łyżeczka
  • Blender 
  • Miska
  • Słoik

Krok po kroku:
  1. Bób gotujemy ok 3 min, w zależności od preferencji. I od razu hartujemy w bardzo zimnej wodzie.
  2. Następnie obieramy skórkę.
  3. Ugotowany bob przekładamy do miski, dodajemy resztę składników i dokładnie blendujemy do uzyskania oczekiwanej konsystencji. Im dłużej będziemy blendować tym bardziej będzie gładki, kremowy. Jeśli będziesz blendować krócej wtedy wyczujesz delikatne kawałki bobu.
Sposób podania:
Pastę z bobu podajemy z domowym pieczywem i świeżym warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz