Wiosna w pełni! Kocham ten czas...świeże owoce i warzywa. Wszędzie królują truskawki, jednak my was zachęcamy także do jedzenia warzyw. Tym razem proponujemy bób. Można go zajadać tak po prostu ugotowanego, polanego masłem i czosnkiem lub w postaci pasty na kanapki :) Dlatego zapraszamy was na bardzo szybką w przygotowaniu pastę. Wystarczy bób, jogurt, czosnek i sok z cytryny. A do tego domowe pieczywo i śniadanie gotowe :) A ty jak zajadasz bób?
Składniki:
- 200 g bobu ugotowanego i obranego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- Parowar lub garnek z pokrywką
- Praska do czosnku
- Łyżka
- Łyżeczka
- Blender
- Miska
- Słoik
Krok po kroku:
- Bób gotujemy ok 3 min, w zależności od preferencji. I od razu hartujemy w bardzo zimnej wodzie.
- Następnie obieramy skórkę.
- Ugotowany bob przekładamy do miski, dodajemy resztę składników i dokładnie blendujemy do uzyskania oczekiwanej konsystencji. Im dłużej będziemy blendować tym bardziej będzie gładki, kremowy. Jeśli będziesz blendować krócej wtedy wyczujesz delikatne kawałki bobu.
Pastę z bobu podajemy z domowym pieczywem i świeżym warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz