Składniki:
- 200 g obranej dyni
- 2 mocno dojrzałe banany
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki ulubionych orzechów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- ulubiona czekolada
Dodatkowo:
- 2 miski
- Łyżka
- Nożyk
- Tarka o małych oczkach
- Papilotki
- Foremka na muffiny
- Piekarnik nagrzany do 180 st C z funkcją grzania góra-dół
Krok po kroku:
- Piekarnik nagrzewamy do 180 st C z funkcją grzania góra-dół.
- Obraną dynię trzemy na drobnych oczkach tarki.
- Orzechy rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Możemy użyć młynku do kawy lub tłuczka do mięsa, Możesz także je drobno poszatkować.
- Banany rozgniatamy na gładką masę.
- Suche (mąki, proszek do pieczenia, orzechy, cynamon) składniki mieszamy w jednej misce, a mokre (banan, dynię, jajka, mleko, olej) w drugiej.
- Zawartość z obu misek łączymy ze sobą, ale nie za długo mieszamy.
- Ciasto wykładamy do papilotek na wysokość 3/4 papilotek, a na wierzch wykładamy ulubione orzechy lub czekoladę.
- Pieczemy ok 18-20 min, aż patyczek będzie suchy.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz