poniedziałek, 24 września 2018

Jesienne muffiny z dynią


Składniki:
  • 200 g obranej dyni
  • 2 mocno dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki ulubionych orzechów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ulubiona czekolada

Dodatkowo:
  • 2 miski
  • Łyżka
  • Nożyk
  • Tarka o małych oczkach
  • Papilotki
  • Foremka na muffiny
  • Piekarnik nagrzany do 180 st C z funkcją grzania góra-dół
Krok po kroku:
  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C z funkcją grzania góra-dół.
  2. Obraną dynię trzemy na drobnych oczkach tarki.
  3. Orzechy rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Możemy użyć młynku do kawy lub tłuczka do mięsa, Możesz także je drobno poszatkować.
  4. Banany rozgniatamy na gładką masę.
  5. Suche (mąki, proszek do pieczenia, orzechy, cynamon) składniki mieszamy w jednej misce, a mokre (banan, dynię, jajka, mleko, olej) w drugiej.
  6. Zawartość z obu misek łączymy ze sobą, ale nie za długo mieszamy.
  7. Ciasto wykładamy do papilotek na wysokość 3/4 papilotek, a na wierzch wykładamy ulubione orzechy lub czekoladę.
  8. Pieczemy ok 18-20 min, aż patyczek będzie suchy.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz