Ilość: ok 40 szt.
Składniki:
Kluski
- 5 łyżek puree z dyni
- 500 g twarogu tłustego
- 1 jajko
- Kilka łyżek mąki
Sos szpinakowy - 400 g świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml śmietany 30%
- pieprz, gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
- Melakser z nożykiem
- 2 łyżki
- Deski
- Garnek z pokrywka i woda
- Łyżka cedzakowa
Krok po kroku:
Kluski
- Do malaksera dodajemy puree z dyni, twaróg oraz jajko. Miksujemy. Dodajemy odpowiednią ilość mąki, tak aby kluski nie były zbyt wilgotne, ani za twarde.
- Jeśli są za miękkie to dodaj mąki, jeśli za twarde dodaj puree z dyni.
- Do dużego garnka, u mnie 4 l, zagotowujemy wodę i kładziemy kluski za pomocą łyżki. Zmniejszamy trochę ogień i gotujemy ok 2 min od wypłynięcia. Czas jest zależny od temperatury wody. Najlepiej jedną kluskę wyłowić i spróbować. Jeśli nam konsystencja odpowiada to wyławiamy kluski.
Sos szpinakowy
- Szpinak myjemy, drobno kroimy.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodajemy poszatkowany szpinak i dusimy, aż szpinak zwiędnie.
- Dodajemy śmietanę i doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową.
Sposób podania
Do miseczki wlewamy sos i kładziemy ugotowane kluski.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz