poniedziałek, 29 października 2018

Kładzione kluski twarogowe z dynią w sosie szpinakowym



Ilość: ok 40 szt.
         Składniki:

         Kluski
  • 5 łyżek puree z dyni
  • 500 g twarogu tłustego
  • 1 jajko
  • Kilka łyżek mąki

    Sos szpinakowy
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml śmietany 30%
  • pieprz, gałka muszkatołowa

Dodatkowo:

  • Melakser z nożykiem
  • 2 łyżki
  • Deski
  • Garnek z pokrywka i woda
  • Łyżka cedzakowa



Krok po kroku:


Kluski
  1. Do malaksera dodajemy puree z dyni, twaróg oraz jajko. Miksujemy. Dodajemy odpowiednią ilość mąki, tak aby kluski nie były zbyt wilgotne, ani za twarde.
  2. Jeśli są za miękkie to dodaj mąki, jeśli za twarde dodaj puree z dyni.
  3. Do dużego garnka, u mnie 4 l, zagotowujemy wodę i kładziemy kluski za pomocą łyżki. Zmniejszamy trochę ogień i gotujemy ok 2 min od wypłynięcia. Czas jest zależny od temperatury wody. Najlepiej jedną kluskę wyłowić i spróbować. Jeśli nam konsystencja odpowiada to wyławiamy kluski.

Sos szpinakowy

  1. Szpinak myjemy, drobno kroimy.
  2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3.  Dodajemy poszatkowany szpinak i dusimy, aż szpinak zwiędnie. 
  4. Dodajemy śmietanę i doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową.

Sposób podania
Do miseczki wlewamy sos i kładziemy ugotowane kluski.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz