piątek, 2 listopada 2018

Czekoladowo-dyniowe muffiny


Składniki:
  • 250 ml mleka
  • 125 g masła, rozpuszczonego
  • 300 g mąki
  • 100 g czekolady
  • 100 g cukru
  • 40 g kakao
  • 2 jajka
  • 2 szklanki pure dyni
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Dodatkowo
  • Mikser z misą
  • Łopatka silikonowa
  • Łyżeczka
  • Łyżka
  • Piekarnik nagrzany do 180  st C
  • Blacha z piekarnika
  • Foremka na muffiny + papilotki
  • Deska
  • Nóż
  • Sito

Krok po kroku:
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 st C z funkcją grzania góra-dół.
  • W misie miksera ubijamy jaja z cukrem na puszystą pianę.
  • Dodajemy masło i mieszamy.
  • Dodajemy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao oraz pure z dyni. Całość mieszamy do połączenia się składniki.
  • Dodajemy etapami mleko ciagle mieszając.
  • Na koniec dodajemy drobno posiekana czekoladę i mieszamy.
  • Foremkę na muffiny wykładamy papilotkami i napełniamy masą na wysokość 3/4 papilotki.
  • Pieczemy w piekarniku przez ok 20 min, do uzyskania suchego patyczka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz