czwartek, 10 stycznia 2019

Zupa z selera naciowego i kalafiora

Wiecie jaki jest dla mnie najlepszy prezent? Owoce i warzywa :) I tym razem podarowano mi dużą główkę kalafiora oraz seler naciowy. Nie przepadałam za selerem i tak naprawdę nie wiedziałam gdzie go wykorzystać. W każdy poniedziałek na moim stole gości zupa, dlatego pomyślałam, że przygotuje z nich zupe krem i podam z domowymi grzankami. Dzięki dodaniu do zupy gałki muszkatołowej zupa nabiera ciekawego smaku. Jeśli lubisz pikantne wersje możesz dodać płatki chilli (ale uważaj z ilością ;)) lub szczyptę ostrej papryki. Jaką wersję wybierasz tę słodką czy pikantną?


Składniki:
  • 1 główka kalafiora
  • 1 pęczek selera naciowego
  • 1 marchew
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1,5 l bulionu 
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • kilka kropel oleju do podania
Dodatkowo:
  • Deska
  • Obieraczka do warzyw
  • Nóż
  • Garnek z pokrywką
  • Łopatka silikonowa


Krok po kroku:
  1. Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki i myjemy. 
  2. Seler naciowy dzielimy na łodygi, myjemy i kroimy w plasterki.
  3. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w kostkę.
  4. Ziemniaki i marchew obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
  5. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę oraz seler naciowy. 
  6. Gdy są zarumienione dodajemy marchew i ziemniaki. Chwilkę podsmażamy. 
  7. Dodajemy bulion oraz kalafior i zagotowujemy, a następnie zmniejszamy płomień i gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie. 
  8. Zupę blendujemy na gładki krem i doprawiamy solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.

    Podajemy z listkami selera oraz domowymi grzankami, a także skraplamy olejem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz