poniedziałek, 7 stycznia 2019

Ryba w kokosowej panierce z kapustą pak choi

Kapusta pak choi pojawiła się na stole pierwszy raz. Podałam ją z kokosową rybą, jajkiem i warzywami. Ta kompozycja idealnie do siebie pasuje :)
Składniki:
Ryba:
  • 400 g filetu ryby mintaj
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki mąki
  • sól, pieprz
Sałatka:
  • 2 kapusty pak choi
  • 2 jajka
  • 1 marchew
  • 1 pieczarka
  • 1 mały ogórek zielony gruntowy
  • 2 łyżki sezamu
  • olej rzepakowy


Krok po kroku:

Ryba:
  1. Rybę jeśli mamy świeżą to usuwamy ości i kroimy w słupki przypominające paluszki. Jeśli ryba jest mrożona to rozmrażamy i postępujemy podobnie.
  2. Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym, doprawiamy solą i pieprzem.
  3. W miseczce rozbełtujemy jajka. Do następnej wsypujemy mąkę, a do kolejnej wiórki kokosowe.
  4. Na początku rybę otulamy mąką, następnie moczymy w jajku i pokrywamy wiórkami kokosowymi.
  5. Na rozgrzanej patelni, z odrobiną oleju, smażymy rybę na złocisty kolor.
Sałatka:
  1. Kapustę przecinamy wzdłuż na pół i myjemy. Osuszamy i smażymy na gorącej patelni z odrobiną oleju tak długo, aż kapusta zmięknie. Smażymy na złocisty kolor z obu stron.
  2. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy z skorupki i kroimy na pół. 
  3. Pieczarkę czyścimy, kroimy w plasterki.
  4. Marchew i ogórek zielony obieramy z skórki i kroimy w słupki.
  5. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę.
  6. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażamy cebulę na złocisty kolor, dodajemy  pieczarkę oraz marchew i smażymy tak długo, aż warzywa będą miękkie.
  7. Na suchej patelni prażymy sezam.
Sposób podania:
  1. Na głęboki talerz/miskę wykładamy podsmażoną kapustę pak choi. Na wierzch posypujemy podsmażoną cebulką, wykładamy jajka, ogórki, podsmażoną marchew i pieczarki. Dodajemy złociste paluszki rybne w kokosowej panierce. Całość posypujemy uprażonych sezamem. Danie zajadamy pałeczkami.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz