Kapusta pak choi pojawiła się na stole pierwszy raz. Podałam ją z kokosową rybą, jajkiem i warzywami. Ta kompozycja idealnie do siebie pasuje :)
Składniki:Ryba:
- 400 g filetu ryby mintaj
- 2 jajka
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki mąki
- sól, pieprz
Sałatka:
- 2 kapusty pak choi
- 2 jajka
- 1 marchew
- 1 pieczarka
- 1 mały ogórek zielony gruntowy
- 2 łyżki sezamu
- olej rzepakowy
Krok po kroku:
Ryba:
- Rybę jeśli mamy świeżą to usuwamy ości i kroimy w słupki przypominające paluszki. Jeśli ryba jest mrożona to rozmrażamy i postępujemy podobnie.
- Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym, doprawiamy solą i pieprzem.
- W miseczce rozbełtujemy jajka. Do następnej wsypujemy mąkę, a do kolejnej wiórki kokosowe.
- Na początku rybę otulamy mąką, następnie moczymy w jajku i pokrywamy wiórkami kokosowymi.
- Na rozgrzanej patelni, z odrobiną oleju, smażymy rybę na złocisty kolor.
Sałatka:
- Kapustę przecinamy wzdłuż na pół i myjemy. Osuszamy i smażymy na gorącej patelni z odrobiną oleju tak długo, aż kapusta zmięknie. Smażymy na złocisty kolor z obu stron.
- Jajka gotujemy na twardo. Obieramy z skorupki i kroimy na pół.
- Pieczarkę czyścimy, kroimy w plasterki.
- Marchew i ogórek zielony obieramy z skórki i kroimy w słupki.
- Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę.
- Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażamy cebulę na złocisty kolor, dodajemy pieczarkę oraz marchew i smażymy tak długo, aż warzywa będą miękkie.
- Na suchej patelni prażymy sezam.
Sposób podania:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz