Na jednej z stacji benzynowych zachęcają do zakupu burrito meksykańskiego. I tak mnie właśnie natchnęło, aby takie danie przygotować. Jego wykonanie jest dziecinnie proste i szybkie, co jest wielkim plusem. Do przygotowania burrito użyłam mięsa mielonego z łopatki. Jego smak jest delikatniejszy i nie ma chrząstek. Tak podana tortilla idealnie nada się do zjedzenia na ciepło jak i na zimno. Możesz zabrać ją do pracy lub wycieczkę :)
czas: 30 minut porcji: 2 poziom: łatwy
Składniki:
- 4 tortille
- 500 g mięsa mielonego z łopatki
- 1 puszka chilli corn carne
- 1/4 szklanki ryżu surowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- Sól, pieprz, ostra papryka
- Żółty ser
- Olej rzepakowy
Krok po kroku:
- Czosnek obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę.
- Cebulę obieramy z lupin i kroimy w drobną kostkę.
- Na patelnię wylewamy olej i podsmażamy czosnek z cebulą.
- Dodajemy mięso mielone i podsmażamy.
- Do podsmażonego mięsa dodajemy chilli corn carne.
- Całość gotujemy.
- Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
Sposób podania:
- Na środek tortilli kładziemy przygotowany farsz.
- Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i nakładamy na farsz.
- Zawijamy.
- Tak przygotowane placki grillujemy na grillu lub patelni grillowej.
- Podajemy z sosem czosnkowym, salsą paprykową lub domowym guacamole.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz