poniedziałek, 6 maja 2019

Burrito meksykańskie

Na jednej z stacji benzynowych zachęcają do zakupu burrito meksykańskiego. I tak mnie właśnie natchnęło, aby takie danie przygotować. Jego wykonanie jest dziecinnie proste i szybkie, co jest wielkim plusem. Do przygotowania burrito użyłam mięsa mielonego z łopatki. Jego smak jest delikatniejszy i nie ma chrząstek. Tak podana tortilla idealnie nada się do zjedzenia na ciepło jak i na zimno. Możesz zabrać ją do pracy lub wycieczkę :)



czas: 30 minut          porcji: 2                                poziom: łatwy

Składniki:
  • 4 tortille
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki
  • 1 puszka chilli corn carne
  • 1/4 szklanki ryżu surowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • Sól, pieprz, ostra papryka
  • Żółty ser
  • Olej rzepakowy
Krok po kroku:
  1. Czosnek obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę.
  2. Cebulę obieramy z lupin i kroimy w drobną kostkę.
  3. Na patelnię wylewamy olej i podsmażamy czosnek z cebulą.
  4. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy.
  5. Do podsmażonego mięsa dodajemy chilli corn carne.
  6. Całość gotujemy.
  7. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
Sposób podania:
  1. Na środek tortilli kładziemy przygotowany farsz.
  2. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i nakładamy na farsz.
  3. Zawijamy.
  4. Tak przygotowane placki grillujemy na grillu lub patelni grillowej.
  5. Podajemy z sosem czosnkowym, salsą paprykową lub domowym guacamole.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz