piątek, 10 maja 2019

Pieczony schab w kukurydzianej panierce

Uwielbiam kotlety schabowe. Chyba większość z nas je lubi i jada. A szczególnie te smażone na smalczyku ... mniam mniam ... niestety nie każdy może zjadać tak ciężkie i tłuste dania, dlatego pomyślałam, że odchudzę nasze schabowe. Przygotowałam je w piekarniku w kukurydzianej panierce. Dzięki płatkom ma słodki posmak i mimo, że nie użyłam tłuszczu są chrupkie. Spróbujcie :-)


czas : 30 minut          porcji: 4            poziom: łatwy

Składniki:
  • 4 kotlety schabowe
  • 1 jajko
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • sól, pieprz, papryka słodka
Krok po kroku:


  1. Mięso myjemy i rozbijamy je w folii spożywczej za pomocą tłuczka. Folia jest po to, aby soki z mięsa nie brudziły otoczenia.
  2. Kotlety przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką.
  3. Odstawiamy do lodówki na ok 30 min lub dłużej.
  4. Do melaksera wkładamy płatki kukurydziane i rozdrabniamy na konsystencję bułki tartej.
  5. W misce roztrzepujemy jajko.
  6. Mięso moczymy w jajku, a następnie w płatkach kukurydzianych.
  7. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy mięso i smażymy 15 min do uzyskania złotej panierki.
Smacznego :)












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz