Uwielbiam kotlety schabowe. Chyba większość z nas je lubi i jada. A szczególnie te smażone na smalczyku ... mniam mniam ... niestety nie każdy może zjadać tak ciężkie i tłuste dania, dlatego pomyślałam, że odchudzę nasze schabowe. Przygotowałam je w piekarniku w kukurydzianej panierce. Dzięki płatkom ma słodki posmak i mimo, że nie użyłam tłuszczu są chrupkie. Spróbujcie :-)
czas : 30 minut porcji: 4 poziom: łatwy
Składniki:
- 4 kotlety schabowe
- 1 jajko
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- sól, pieprz, papryka słodka
Krok po kroku:
- Mięso myjemy i rozbijamy je w folii spożywczej za pomocą tłuczka. Folia jest po to, aby soki z mięsa nie brudziły otoczenia.
- Kotlety przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką.
- Odstawiamy do lodówki na ok 30 min lub dłużej.
- Do melaksera wkładamy płatki kukurydziane i rozdrabniamy na konsystencję bułki tartej.
- W misce roztrzepujemy jajko.
- Mięso moczymy w jajku, a następnie w płatkach kukurydzianych.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy mięso i smażymy 15 min do uzyskania złotej panierki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz