środa, 22 maja 2019

Pesto z awokado i szpinaku


Składniki:
  • 1 awokado
  • 3 garście szpinaku
  • garść świeżej bazylii
  • garść świeżej pietruszki
  • garść orzechów nerkowce + woda do namoczenia
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:
  • Blender z ostrzem typu S
  • Szklanka
  • Wyciskarka do cytryny
  • Nóż
Krok po kroku:
  1. Orzechy przekładamy do szklanki i zalewamy gorącą wodą. Namaczamy 30 min.
  2. Awokado przekrawamy wzdłuż i wyciągamy miąższ.
  3. Szpinak, bazylię i pietruszkę myjemy.
  4. Z cytryny wyciskamy sok.
  5. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  6. Wszystko przekładamy do blendera i miksujemy. Podczas miksowania dodajemy odrobinę oliwy, do uzyskania konkretnej konsystencji.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz