Sałatka CEZAR – kto jej nie zna? Sałata, kurczak, grzanki i
pomidorki. Jest wiele przeróbek tego przepisu, ale ja uważam, że
najsmaczniejsza jest ta najprostsza wersja. Danie jest tak eleganckie 
i zarazem lekkie i sycące, że uważam, że nadaje się na niedzielny obiad
i zarazem lekkie i sycące, że uważam, że nadaje się na niedzielny obiad
czas : 30 minut + czas marynowania      
   porcji: 3                      
 poziom: łatwy
Składniki:
- Główka sałaty lodowej
 - 3 filety z kurczaka
 - ząbek czosnku
 - 2 łyżki masła
 - 6 kromek chleba tostowego
 - Sól, pieprz
 - 2 łyżki oleju rzepakowego
 - 18 pomidorków koktajlowych
 - 3 garście startego sera najlepiej parmezan
 - Bazylia suszona
 
SOS:
- Dwa żółtka
 - Sól, pieprz
 - 4 łyżki oliwy z oliwek
 - 2 łyżeczki musztardy Dijon
 - 1 łyżeczka soku z cytryny
 
1. Kurczaka myjemy, usuwamy błonki.
2. Jeden ząbek czosnku drobno siekamy, bądź przeciskamy przez
praskę. 
3. Przerzucamy do miski. 
4. Dodajemy 2 łyżki oleju rzepakowego, sól i pieprz. 
5. Wrzucamy do niej całe filety i marynujemy przez min. 30 min., a najlepiej przez
całą noc. 
6. Na patelni grillowej smażymy mięso z obu stron. 
7. Następnie kroimy w
plastry.
SOS:
8. Dwa żółtka
przekładamy do wysokiego naczynia. 
9. Za pomocą miksera ucieramy na jasny krem. 
10. Dalej ucierając dodajemy powoli oliwę, sok  z cytryny. 
11. Na koniec dokładamy musztardę, sól i pieprz do smaku. 
12. Mieszamy
dokładnie. 
13. Odkładamy na bok.
14.Sałatę myjemy i
drzemy na małe kawałki. 
15.Pomidorki myjemy i kroimy na pół.
16. Chleb tostowy
opiekamy w tosterze i kroimy w kostki. 
17. Masło rozpuszczamy. 
18. Do miski
przesypujemy grzanki i polewamy stopionym masłem, a następnie posypujemy
bazylią.
Sposób podania:
sałatę przekładamy na głęboki talerz, polewamy sosem, układamy pomidory,
kurczaka i grzanki.
Smacznego.



Pyszna sałatka. Polecam wszystkim :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za miły komentarz. Cieszymy się, że smakowało!
Usuń