Dzisiejszy upał zaskoczył chyba wszystkich. Prawdziwe lato! Na termometrze 29 stopni Celsjusza. W taką pogodę nawet nie chce się jeść. Ale trzeba dostarczyć niezbędne witaminy, dlatego zapraszam do przygotowania chłodnika z zielonego ogórka. Idealnie nas schłodzi od środka i dzięki dużej ilości warzyw nasyci na parę godzin. Do zupki dodałam młode ziemniaczki i rzodkiewkę. Całość dopieściłam świeżym szczypiorem i koperkiem. Uwielbiam lato za to, że jest taka różnorodność polskich warzyw, które bardzo chętnie zajadam. W chłodniku można je przemycić nawet niemowlakom. Tylko pamiętajcie, aby dzieciom nie solić ;-) To ja zasiadam do obiadu. Smacznego :-)
Czas: 30 min Porcji: 4 Poziom: Łatwy
Składniki:
- 500 ml kefiru
- 200 ml mleka
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 4 ogórki gruntowe
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 szczypior
- 1 duży młody ziemniak lub 2 mniejsze
- 1/2 pęczku koperku
- sól, pieprz
Dodatkowo:
Krok po kroku
- Ziemniaki, ogórki i rzodkiewki dokładnie szorujemy pod wodą, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia.
- Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy, w parowarze lub w garnku, do miękkości (ok 15 min).
- Ogórki i rzodkiewki trzemy na tarce o dużych oczkach.
- Szczypiorek i koperek myjemy. Szatkujemy.
- Kefir, mleko i jogurt naturalny przelewamy do dużej miski. Dodajemy miękkie ziemniaki, ogórki, rzodkiewki, szczypior i koperek.
- Całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie mieszamy.
To mój ulubiony chłodnik. Lubię ogórki i kefir. MNiam mniam :)
OdpowiedzUsuń